Biologisch Bonte Bentheimer varkensvlees
We verwerken voor u het Bonte Bentheimer ras.
Het Bonte Bentheimer Landvarken is een bijzonder varkensras dat van eind negentiende eeuw tot halverwege de twintigste eeuw veel voorkwam in het de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Een oud ras wat biologisch gehouden word op ruime boerderijen.
Het vlees is beroemd om zijn smaak en mooie vetlaag.
Buikspek, procureur of varkensoester, laat uw inspiratie de onze zijn.
Geschiedenis
Rond 1840 waren de boeren in de regio Twente / Bad Bentheim niet langer tevreden over de prestaties van de toenmalige huisvarkens. Daarom begon men rond 1840 met het kruisen van de Europese landvarkens met Engelse beren. Uit deze kruisingen werden de gevlekte biggen met loboren gebruikt om verder mee te fokken.
De jaren 50 van de vorige eeuw waren de hoogtij jaren voor het Bonte Bentheimer varken. De Tweede Wereldoorlog was net voorbij en de wederopbouw was in volle gang. Als goedkoop en eenvoudig te houden varken was de Bonte Bentheimer erg populair. Daarnaast was de Bentheimer vruchtbaar en leverde een uitstekende kwaliteit vlees.
Met de opkomst van de economie veranderde ook de vraag van de consument. Vetarm vlees werd nu gevraagd. De Bonte Bentheimer moest op grond van zijn ongunstige vlees-vet verhouding ten opzichte van de huidige veredelde landvarkens steeds meer terrein te verliezen. Ook de fokkerij veranderde, enkele economisch voordelige rassen namen de plaats in van vroegere regionaal aangepaste rassen. Het aantal fokkers van Bonte Bentheimer varkens nam drastisch af. Alleen de fokker Gerhard Schulte-Bernd uit Isterberg uit het graafschap Bentheim hield vast aan het fokken van de zwart-bonte varkens. In de jaren 90 van de vorige eeuw was hij nagenoeg de enige met Bonte Bentheimer varkens. Met nog zo’n 100 fokdieren werd het ras ernstig met uitsterven bedreigd. De hardnekkigheid van de heer Schulte-Bernd, het bewuster worden van de mens, en de toenemende vraag naar regionale producten, zijn een impuls voor een nieuwe bloeitijd voor het Bonte Bentheimer varken.
Biologische varkens hebben het hele jaar een uitloop naar buiten. Zeugen die drachtig zijn hebben toegang tot een weide waar vaak ook een modderpoel is.
Er ligt stro in de stal waar de varkens drie keer meer ruimte hebben dan hun reguliere soortgenoten. Ze krijgen daglicht en frisse lucht. Ook hebben ze een schuurpaal en de mogelijkheid om te wroeten. Het voer is voor minimaal 95% biologisch en volledig gentechvrij. Hun krulstaart mogen ze houden en ook de tanden worden niet geknipt.
Bij het transport mogen geen elektrische dwangmiddelen worden gebruikt. Het transport van levende dieren vindt alleen binnen Nederland plaats, dus de transportduur is beperkt. Sinds 2007 worden alle biologische biggen onder verdoving gecastreerd. De biologische varkenshouders zijn hier als eerste mee begonnen.